top of page

ברוכים הבאים לאתר מורשת יצחק רבין. אתר זה בא להציג ולהנציח את מורשתו של יצחק

יצחק רבין מורשת, הנצחה, היסטוריה

4 בנובמבר 1995 הפך לאחד התאריכים המצערים בהיסטוריה של מדינת ישראל. בתאריך זה התבצע הרצח הפוליטי של ראש ממשלת ישראל דאז, יצחק רבין ז"ל, בתום עצרת התמיכה בהסכמי אוסלו. המילים של מנהל הלשכה איתן הבר, מיד לאחר הרצח ("ממשלת ישראל מודיעה בתדהמה, בצער רב וביגון עמוק על מותו של ראש הממשלה ושר הביטחון יצחק רבין"...), מעלים עד היום צמרמורת ולא פעם גם דמעות אצל ישראלים רבים.

יותר מעשרים שנה חלפו מהערב הנורא ההוא, מה שמעלה שאלה משמעותית אחת: אילו פעולות נעשות מאז במטרה להנציח את זכרו של יצחק רבין ז"ל? המאמר הנוכחי עוסק בשאלה הזו בדיוק ויאפשר לכם להגיע למסקנה חד משמעית: מדובר כאן בפעולות רבות שנעשו בעבר, שמתרחשות ברגע זה ושצפויות להימשך גם בעתיד.

to About
to Services

    Work    

על יצחק רבין ופועלו

קצרה היריעה מלפרט כאן באריכות את כל התחנות שעבר יצחק רבין ז"ל במהלך שירותו בצה"ל ואת תפקידיו המדיניים, בראשם – כהונותיו כרמטכ"ל וכראש ממשלת ישראל בשתי קדנציות (1974-1977 ו-1992-1995). הוא נולד בירושלים, בן להורים שהיו מחלוצי העלייה השלישית וחברים במפלגת אחדות העבודה. אמו של יצחק רבין ז"ל הייתה חלק מהסגל הקבוע של ארגון "ההגנה" ושימשה כחברת מועצת העיר תל אביב. רבין למד ב"בית החינוך לילדי עובדים א'" בתל אביב, ולאחר מכן בקיבוץ גבעת השלושה ובבית הספר החקלאי כדורי, בו הגיע להישגים גבוהים מאד.

 

 

עוד במהלך לימודיו בכדורי, הצטרף יצחק רבין ז"ל לארגון "ההגנה" והיה בין הראשונים שהצטרפו לפלמ"ח – הוא עשה זאת בגיל 19 בלבד. הוא לקח חלק בפעולות מכריעות בהיסטוריה של מדינת ישראל, כולל בשיתוף הפעולה עם הצבא הבריטי להשתלטות על לבנון. הוא סיים קורס מפקדים בכירים, ובשנת 1945 מונה למפקד הגדוד הראשון של הפלמ”ח. במלחמת העצמאות היה רבין אחראי על גזרת ירושלים במטה הפלמ"ח ומונה לתפקיד מפקד חטיבת הראל במהלך המלחמה. רבין השתתף בקרבות עקובים מדם, פיקד על הכיבוש המחודש של רמת רחל ופעל כקצין המבצעים של חזית המרכז. לאחר המלחמה, שימש כמפקד קורס מג"דים של צה”ל, כראש מחלקת מבצעים באגף המטה הכללי וכמפקד פיקוד צפון. מ

 

 

בשנת 1963 מונה רבין לתפקיד הרמטכ”ל השביעי של מדינת ישראל, תפקיד בו כיהן ארבע שנים. הוא תרם רבות להתפתחות צה”ל, כולל בתקופת מלחמת ששת הימים. רבין פיקח על הפשיטה על הכפר א-סמוע בשנת 1966, כשהשיא הוא כיבוש סיני, רצועת עזה, מזרח ירושלים, יהודה ושומרון וחלק מרמת הגולן במלחמה. זהו ההישג הנחשב לגדול ביותר בהיסטוריה של צה”ל..

 

בשנת 1984 שימש רבין כשר הביטחון, עם הקמתה של ממשלת האחדות המקומית. תקופה זו מאופיינת בהפחתת נוכחות צה"ל בלבנון ובהתמודדות עם האינתיפאדה הראשונה. גם בממשלת האחדות השנייה, בראשות יצחק שמיר, כיהן רבין כשר ביטחון עד לפירוקה בשנת 1990..

 

 


 

הקדנציה השנייה של רבין כראש ממשלת ישראל התחילה עם קמפיין בחירות מוצלח מאד, ממנו זכורה הסיסמא "ישראל מחכה לרבין". רבין נשא נאום ניצחון מאוד מצוטט עד היום ("אני אחליט ואני אנווט"), קיבל את תיק הביטחון ופתח במשא ומתן עם סוריה ועם הפלסטינים – שיחות שהולידו את מתווה אוסלו. על הסכם זה קיבל יצחק רבין את פרס נובל לשלום בשנת 1994, יחד עם שמעון פרס ועם יאסר ערפאת...

 


 

 

הסכם השלום עם ירדן, הישג מדיני גדול נוסף של רבין, התגבש ב-1994 ונחתם בחודש אוקטובר באותה השנה. תקופה זו הייתה רוויה באירועים ביטחוניים מגוונים, כולל הסלמה בגבול הצפון שהביאה ליציאה למבצע "דין וחשבון", פעולת ההשתלטות הלא מוצלחת של סיירת מטכ”ל במטרה לשחרר את החייל החטוף נחשון וקסמן ועוד.

בתום עצרת השלום שנערכה בכיכר מלכי ישראל בתל אביב במוצ"ש, 4 בנובמבר 1995, בשעה 21:45, צעד רבין לעבר המכונית שלו. יגאל עמיר, סטודנט דתי מהרצליה שהיה בעל השקפה ימנית קיצונית, ירה בו שלוש יריות. רבין הובהל למרכז הרפואי איכילוב בתל אביב אך נפטר מפצעיו כעבור ארבעים דקות


 

 

יום הזיכרון ליצחק רבין

כיאה לאירוע עם משמעות כה נכבדה למדינת ישראל, ולחשיבותו של האדם שנרצח, לא מפתיעה החלטת הכנסת משנת 1997 על קביעת יום זיכרון לרצח יצחק רבין. יום זה מצוין מאז מדי שנה בי”ב בחשוון (בהנחה שאינו חל ביום שישי או בשבת). היו מספר קשיים ומחלוקות עד שהוא יצא לפועל: למשל, מבחינת התאריך שלו.

 

את יום הזיכרון מציינים בטקסים ממלכתיים. החשובים שבהם מתקיימים בכיכר רבין (לשעבר: כיכר מלכי ישראל) בתל אביב, בה נרצח, ובהר הרצל בו הוא קבור. ביום זה, מורדים דגלי ישראל לחצי התורן במוסדות הממלכתיים. בבתי הספר נערכים טקסים ומתקיימות פעילויות העוסקות ברבין, בדמותו ובמורשת שלו, יחד עם עיסוק בנושאים רחבים דוגמת הדמוקרטיה או סכנת האלימות. אף על פי שהאירוע המתקיים בכיכר רבין אינו ממלכתי, הוא עדיין מושך אליו פוליטיקאים רבים, אמנים, אנשי רוח ועוד.

כיכר רבין

אחד הביטויים המרכזיים של הנצחת יצחק רבין ז”ל והמורשת שלו הוא בשינוי שמות של מקומות שונים בישראל כך שיכללו את שמו של ראש הממשלה המנוח. כיכר מלכי ישראל היא, כאמור, הכיכר אשר בשוליה התרחש הרצח, כך ששינוי שמה ל"כיכר רבין" אינו מפתיע. במקום הוצבה אנדרטה לזכרו, ממש במקום בו התבצע הרצח, כאשר המוני ישראלים, יהודים וגם תיירים מכל רחבי העולם מדליקים בה נרות זיכרון (לא רק במהלך יום הזיכרון הרשמי). האנדרטה הוקמה לאחר שבימים שאחרי הרצח הופיעו על קירות בניין העיריה הסמוך כתובות וציורים של אזרחים שהביאו את צערם ואת מחאתם על הרצח. האנדרטה תוכננה על ידי קלוד גרונדמן ברייטמן וכוללת שש עשרה אבנים מבזלת, שנועדו לסמל את הקשר ההדוק של רבין לאדמת הארץ. בסמוך לאנדרטה מוצב פסל של יצחק רבין ז”ל, כשבצהרי שישי מתקיימים בה מפגשים של קבוצת "משמרות השלום והדמוקרטיה".

בכיכר נערכות עצרות רבות משתתפים לזכרו של יצחק רבין ז”ל. עצרת חשובה מאד התקיימה ב-12 בנובמבר 2005, לציון עשור לרצח. בעצרת זו השתתף ביל קלינטון, נשיא ארצות הברית לשעבר, וכן נעשה שחזור של שירת "שיר לשלום". בכיכר נערכים לכל אורך השנה ובאירועים מיוחדים טקסים המוניים, מופעי פתיחה, הפגנות, עצרות וכן יריד שבוע הספר..

 

 

 

מרכז יצחק רבין לחקר ישראל

אחד הביטויים המובהקים של הנצחת זכרו של יצחק רבין ז”ל הוא במרכז יצחק רבין לחקר ישראל, מכון חינוכי היסטורי שנוסד בשנת 1997. "חוק המרכז להנצחת זכרו של יצחק רבין" בשנת 1997 הוא שהגדיר לראשונה את הצורך בהקמת מרכז שכזה, כאשר חלק מהפעילויות לזכרו של רבין נערכות אף הן במסגרת החוק. המכון שם לו למטרה לשמר את זכרו של יצחק רבין ואת פועלו, תוך כדי קידום ערכים של סובלנות ודמוקרטיה. להקמה אחראיות פרופסור אניטה שפירא ולאה רבין ז"ל, כאשר מימון המכון נעשה מכספי תרומות.

המרכז נפתח באופן רשמי ב-14 בנובמבר 2005, לציון עשור בדיוק (על פי התאריך העברי) לרצח רבין. עם זאת, הוא נמצא בהליכי פיתוח והתהוות עד עצם היום הזה. הוא מקיים כיום תכניות חינוכיות שונות, בעיקר עבור תלמידי חטיבות הביניים ובתי הספר התיכוניים, כשבין הנושאים בהם הוא עוסק אפשר למנות את החברה הישראלית על מורכבויותיה, חופש הביטוי, הסתה ואלימות, מנהיגות, צדק חברתי, דמוקרטיה, גזענות ועוד. יש לציין בהקשר הזה את דבריו של יצחק רבין ז”ל עצמו: "אלימות היא כרסום יסוד הדמוקרטיה הישראלית. יש לגנות אותה, להוקיע אותה, לבודד אותה. זו לא דרכה של מדינת ישראל".

העקרונות המנחים את המרכז, על פי אתר האינטרנט שלו, הם:

  • הצבת דמותו של יצחק רבין כדוגמה וכמופת למנהיגות אחראית, הגונה ויוזמת בתחומי החברה, הביטחון והחתירה לשלום.

  • ביסוס השותפות האזרחית במדינת ישראל על יסודות של כבוד האדם, לכידות חברתית, אורח חיים דמוקרטי בכלל ושלטון החוק בפרט.

  • קידום שלומו של העם היהודי ואחדותו, במיוחד לנוכח הסכנות של מחלוקות אלימות עד כדי מלחמת אחים, שאותן שיקף רצח רבין.

החל משנת 2010, פועל במרכז "המוזיאון הישראלי", שעוסק בקשר ההדוק בין יצחק רבין ז”ל לבין ההיסטוריה של מדינת ישראל כולה. במוזיאון מתוארים חיי יצחק רבין ופועלו, יחד עם התייחסות לסיפור שמאחורי המדינה שלנו והחברה שאנו מהווים חלק ממנה. מוזיאון זה הוא אחד המקיפים, היסודיים והעשירים ביותר בישראל ובעולם לנושאים אלה...

 

מעבר יצחק רבין

יצחק רבין פעל רבות למען השלום, כשאחד ההישגים הבולטים של הוא הסכם השלום עם ירדן, שנחתם ב-26 באוקטובר 1994 במעבר הגבול החדש מצפונה של אילת. המסוף הזה, לכן, מקבל תפקיד משמעותי בהיסטוריה של מדינת ישראל. המסוף החדש נחנך בספטמבר 1995, חודשים ספורים לפני רצח רבין. בפברואר 2002 הוחלט לשנות את שמו ל"מעבר יצחק רבין"...

 

מחנה יצחק רבין

"מחנה רבין", הידוע גם בתור "הקריה", הוא בסיס צבאי בתל אביב בו שוכנים משרד הביטחון, המטה הכללי של צה”ל, הפיקוד העליון, מטה חיל האוויר וחיל הים, לשכת דובר צה"ל ומוסדות חשובים אחרים. אלה הופכים את המחנה לאחד המרכזיים בישראל, ולכן ברורה החשיבות המכרעת של הנצחת ראש הממשלה המנוח באמצעותו. במהלך השנים האחרונות עלו תכניות לשנות את מיקומו של המחנה, בין השאר לירושלים, אך ברור ששמו הנוכחי של המחנה ימשיך יחד איתו אם הדבר יקרה...

 

המרכז הרפואי רבין

המרכז הרפואי רבין ממוקם בפתח תקווה, ולמעשה כולל בתוכו שני בתי חולים: בית החולים בילינסון ובית החולים גולדה השרון. בנוסף, הוא כולל את מרכז שניידר לרפואת ילדים בישראל. המרכז נמצא בבעלות שירותי בריאות כללית ונחשב לשני בגודלו במדינת ישראל, עם כחצי מיליון חולים ומטופלים המגיעים אליו מדי שנה. המרכז הרפואי עוסק בכל תחומי הרפואה, כאשר ההתמחויות המרכזיות שלו הן בהשתלות איברים ובטיפולים במחלת הסרטן.

שינוי שמו של המוסד הרפואי החשוב הזה ל"מרכז הרפואי רבין" נעשה בשנת 1996, עם איחודם של שני בתי החולים – שפעלו עד אז בנפרד – ויצירתו של מרכז רפואי אחד...

 

כביש 6 (או: "דרך יצחק רבין") ומחלף רבין

כביש חוצה ישראל - כביש שש, משתרע מצפון המדינה לדרומה ונחשב לכביש המהיר הארוך ביותר בה – אורכו כ-157 קילומטרים. מה שחשוב לזכור, בהקשר הנוכחי, הוא ששמו של הכביש הוא גם "דרך יצחק רבין". הסיבה המרכזית לכך היא שממשלת ישראל בראשותו של יצחק רבין ז”ל היא שהחליטה על הקמתו של הכביש, בשנת 1992. הגם שלא כל הנהגים שעושים את דרכם בכביש הזה מדי יום מודעים לשמו השני, הוא עדיין משמעותי מאד בהנצחת שמו של יצחק רבין ז”ל, תוך הענקת הכבוד לו על פרויקט שנחשב לאחד מתחומי העשייה הבולטים שלו.

 

הנצחה נוספת של יצחק רבין ז”ל בתשתיות התחבורה של מדינת ישראל היא בכביש 2, בו הוחלף שמו של "מחלף שמריהו" לשם "מחלף רבין". גם לבנייתו של המחלף יש ליצחק רבין ז"ל קשר ישיר, כיוון שהוא נחנך בספטמבר 1995, מספר חודשים לפני הרצח, בנוכחות רבין ומי שהיה אז שר התשתיות, בנימין בן אליעזר. לאחר מכן נודע שלטקס זה הגיע גם יגאל עמיר, רוצחו של רבין, שהחליט בסופו של דבר שלא לנסות את ההתנקשות בטקס החניכה של המחלף. החלטת הממשלה לשנות את שם המחלף התקבלה עוד ב-1996, אך לקח שבע שנים לבצע את השינוי בפועל...

 

"שלום, חבר"

צמד המילים "שלום, חבר" הפך למזוהה יותר מכל עם רצח יצחק רבין ז”ל. צירוף זה נאמר בעברית בהודעה הרשמית שפרסם ביל קלינטון, מילים עליהן חזר גם בהלווייתו של רבין. ביטוי זה נחקק בזיכרון הקולקטיבי גם בשל המשמעות הכפולה של המילה "שלום" – גם מילה המבטאת אי-מלחמה ואת המסר של העצרת בסיומה נרצח רבין, וגם בהיותה מילת פרידה סופית. מיד לאחר הרצח, הופצו כ-750,000 סטיקרים עם הביטוי, שצורפו גם לעיתון ידיעות אחרונות. שנה לאחר הרצח הופקו סטיקרים נוספים "חבר, אני זוכר", ושנתיים לאחריו – הסטיקר "חבר, אתה חסר". הביטוי שימש השראה לאמנים ולמשוררים שונים, שכללו אותן בשיריהם. זו הייתה הכותרת של שלושה שירים, בביצועים של אריק איינשטיין, של שרית חדד ושריף וכן של אפי נצר.

שירים המהווים חלק מהמורשת של רבין

שירים שונים נכתבו בעקבות הירצחו של יצחק רבין ז”ל, בעוד אחרים שיצאו לאור קודם לכן הוקדשו לראש הממשלה המנוח וקיבלו משמעות אחרת. "האיש ההוא", שנכתב על ידי נתן יונתן והולחן על ידי שלמה ארצי, שימש בטקסי זיכרון בשל אותה שורה מפורסמת ("איפה ישנם עוד אנשים כמו האיש ההוא, אשר היה כערבות הבוכיות"). לאחר הרצח, הקדיש יונתן את השיר ליצחק רבין ז”ל.

השיר "לבכות לך", מאת אביב גפן ובהפקתו, נכתב במקור על חברו של גפן, ניר שפינר, שנהרג בתאונת דרכים. הוא יצא כסינגל של אריק איינשטיין ז"ל באלבומו ב-1994, ואביב גפן ביצע אותו על הבמה במהלך עצרת "כן לשלום, לא לאלימות" שבסופה נרצח רבין. עובדה זו שינתה את משמעות השיר, שהפך לאחד המזוהים עם הרצח והזיכרון של רבין.

"שיר לשלום" מקבל אף הוא משמעות נצחית ומצמררת במיוחד. בתום אותה עצרת שרו אותו על הבמה יחדיו יצחק רבין, שמעון פרס, מירי אלוני, הגבעטרון והאירוסים. לאחר רצח רבין, נמצא בכיס חולצתו פתק ובו מילות השיר מוכתמות בדם. מאז, השיר נחשב לאחד המזוהים עם רצח רבין ומייצג את המורשת שהוא ניסה להנחיל.

"הו, רב חובל" (או באנגלית, "O Captain! My Captain") נכתב עוד בשנת 1865, על ידי המשורר האמריקאי וולט וויטמן כשיר קינה להירצחו של נשיא ארצות הברית, אברהם לינקולן. הוא תורגם מספר פעמים, כאשר שישה ימים אחרי הרצח פורסם בעיתון "הארץ" התרגום שלו על ידי אמנון דנקנר, שיצר למעשה את הזיקה בין השיר לבין הרצח. בשנת 1996, נעמי שמר תרגמה מחדש את השיר והלחינה אותו, לציון יום השנה לרצח רבין.

אוספים שונים של שירים לזכרו של רבין יצאו במהלך השנים. האוסף המרכזי נקרא "הו רב חובל". כדי להנחיל את מורשת רבין ואת המשמעות שלו גם לדור הצעיר, נכלל השיר במשך לא מעט שנים בתכנית הלימודים בתיכונים, במסגרת חמש יחידות ספרות...

 

Anchor 2
Anchor 3
to Work

פארק יצחק רבין

פארק יצחק רבין ממוקם בשפלת יהודה ובהרי יהודה וידוע בנופים המרהיבים המאפיינים אותו: הוא משתרע על פני לא פחות מ-15,000 דונמים וכולל גם אנדרטה לזכרם של פורצי הדרך לירושלים. הסיבה העיקרית שבעטיה הוחלט לקרוא לפארק על שם יצחק רבין ז"ל היא קשרו ההדוק להיסטוריה של האזור. רבין פיקד על חטיבת הראל של הפלמ"ח במלחמת השחרור, כאשר בין התפקידים של החטיבה היה לספק הגנה על כל הדרך שבין השפלה לירושלים.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

צור יצחק על שם יצחק רבין

היישוב הקהילתי צור יצחק קרוי גם כן על שמו של יצחק רבין ז”ל. זהו יישוב המהווה חלק מהמועצה האזורית דרום השרון וממוקם מצפון לכוכב יאיר, בצמוד לכביש 6. אבן הפינה ליישוב הונחה ב-2005 ואכלוסו נעשה שנתיים לאחר מכן. הוא כולל כיום אלפי משפחות ועתיד להתפתח בצורה משמעותית בשנים הקרובות. היישוב מהווה חלק מ"יישובי הכוכבים", שהוקמו בשנות ה-90 במסגרת תכנית ציר הגבעות (בממשלה הקודמת לזו של רבין).

 

"לאן נעלם נימני?"

"לאן נעלם נימני?" הוא סרט טלוויזיה ישראלי, שנכנס לסקירה הנוכחית עקב לא מעט סיבות. ראשית, הסרט הוקרן ב-25 באוקטובר 2015 בערוץ הילדים, לציון יום הזיכרון העשרים במספר לרצח רבין. העלילה עצמה מתייחסת לרבין בדרכים שונות. היא מתרחשת בחטיבת ביניים על שמו. לאחר ריב בין שני קפטנים של קבוצות ספורט, מטילה עליהם המנהלת לסייע לעורכת עיתון בית הספר לערוך את הטקס השנתי לזכרו של יצחק רבין. השלושה (בהמשך הופכים לארבעה) יוצאים למרכז יצחק רבין במטרה לקבל השראה וללמוד עוד על פועלו של האיש. הסרט מסתיים בטקס לזכרו של יצחק רבין, המתקיים בבית הספר. יוני ותומר, מי שהיו יריבים בתחילת הסרט, שרים יחדיו על הבמה את שירם של עילי בוטנר ורן דנקר, "שווים".

 

הנצחת זכרו של רבין באתר הכנסת

האינטרנט מהווה כיום מקור ידע בלתי נלאה, כך שברור שניתן ואף מומלץ ללמוד באמצעותו על המורשת של רבין. מעבר לכתבות פרופיל ולניתוחים המופיעים בעיקר סביב ימי השנה לרצח שלו, באתר של כנסת ישראל יש אגף הנצחה ראוי בהחלט. באתר ניתן לקרוא על הביוגרפיה של יצחק רבין ז"ל, לקרוא נאומים נבחרים שנשא, את כתביו וכן דברים לזכרו. לצד אלה, יש באתר גלריית תמונות מכל תקופות החיים שלו.

הנצחת רבין בבתי הספר

 

 

 

הנצחתו של ראש ממשלת ישראל בעבר, יצחק רבין ז"ל, נחשבת למשימה חינוכית בעלת חשיבות לאומית. נקודת המוצא היא שחינוך ראוי והפקת לקחים מהמקרה הנורא הזה יתרמו להתפתחות של חברה ישראלית טובה וסובלנית יותר. יש מוסדות חינוכיים שמעוניינים להנציח את מורשת רבין ביותר מאשר הפעולות המאורגנות במסגרת בית הספר. "תיכון חדש" על שם יצחק רבין ממוקם בתל אביב ומוגדר כמוסד חינוכי מוביל בישראל. התיכון נחשב למהפכני – למשל, הוא מהראשונים שלימדו את תולדות האמנות, והיה בין הראשונים בהם נקראו מורים על ידי התלמידים בשמות הפרטיים שלהם. הוא פעל ליצירת דו שיח ולמפגש פורה בין יהודים לערבים, עובדה שהעניקה לו בין השאר את פרס החינוך בשנת 1965. ב-18 בדצמבר 1995 הוחלט להוסיף את שמו של יצחק רבין לשם בית הספר.

תיכון רבין בכפר סבא הוא חדש יחסית – הוא נוסד בשנת 1996. מאז הקמתו, הוחלט שהוא ייקרא על שמו של יצחק רבים ז"ל. בית הספר נחשב לאחד המובילים בישראל מבחינת אחוזי הזכאות לבגרות, כמו גם מבחינת אחוז המתגייסים לצה”ל, כשמסורת מרתקת המתקיימת בו היא "תיקון ליל שבועות". ב-2015 זכה בית הספר בפרס החינוך על שם ד”ר חיים קונסטנטינר.

 

 

תערוכה לזכרו של יצחק רבין ז”ל

העיר עכו ראויה לשבח על המאמצים שהיא עורכת להנצחתו של יצחק רבין ז”ל. מזה מספר שנים שהיא מקיימת תערוכה לזכרו, המתארת את חייו, את המורשת שלו את הדילמות והנושאים הרלוונטיים לחברה הישראלית של היום הנוגעים לו ולנסיבות הרצח שלו. התערוכה היא פרי יוזמתם של קיבוץ המחנכים העירוני ושל תנועת הנוער העובד והלומד, כאשר במהלך ימי התערוכה מבקרים בה תלמידים ממוסדות החינוך בעיר, כמו גם תושבים וגורמים מוסדיים מכל רחבי הארץ. התערוכה וההכנות לקראתה כוללות פעולות משותפות שנערכות על ידי ילדי העיר – כולן במטרה ליצור שיתוף פעולה בין הילדים היהודים לאלה הערבים.

 

 

 

במסגרת ציון 20 שנה לרצח, ערך העיתון "ידיעות אחרונות" תערוכת צילום בתיאטרון הבימה, שענתה לשם "שלוש היריות ששינו את המדינה". תערוכה זו עסקה בתיעוד הרצח, כולל צילומים נדירים של צלמים מהארץ ומהעולם – הן צלמים מקצועיים והן חובבים. לצד זה, התערוכה הציגה את הרגעים שלפני הרצח, כולל החשש למחדלי אבטחה, כמו גם את תמונות האבל והצער שכל כך זכורות מהיום הזה.

 

 

לצד התערוכה עלתה בתיאטרון הבימה הצגה בשם "עשר דקות מהבית", שבאה לבחון את השתלשלות האירועים במקרה החטיפה של החייל הישראלי בשטח הריבונות הפלסטינית – נחשון וקסמן זכרונו לברכה – לאחר החתימה על הסכם אוסלו. המחזה בא לבחון את שהתרחש מאחורי הקלעים באותם שלושה ימים, את הדילמות שהטרידו את רבין ואת מקבלי ההחלטות ואת השלכות המעשה. המחזה, מאת מאיה ערד, עדיין מוצג בתיאטרון הלאומי.

הדיון האידיאולוגי סביב רצח רבין
 

 

רציחתו של יצחק רבין ז"ל נמצאת בשיח הציבורי הישראלי מאז ועד היום, עם או בלי קשר ליום הזיכרון ולפעולות ההנצחה והזיכרון המגוונות שהוזכרו מעלה. עד היום, משמש המקרה אבן בוחן לבחינת סוגיות ברמת המאקרו, דוגמת גבולותיה של ההסתה, פערים בין ימין לשמאל (ובעיקר – האופן בו ניתן לגשר ביניהם) והאלימות בחברה הישראלית. אין צל של ספק ששימור המורשת של רבין, כמו גם נסיבות הרציחה שלו, צריכים להילמד, ללא קשר לנקודת המבט הפוליטית על הסיטואציה. סביר מאד להניח שבשנים האחרונות ימשיכו להיעשות פעולות שונות שמטרתן להנציח את רבין, בדומה לאישים אחרים אשר ההשפעה שלהם על החיים של כולנו היא כל כך מכרעת.

Anchor 1
bottom of page